Observaties

door Jan Vlug, advocaat te Deventer

Alle zaken zijn urgent

We zitten in de derde week van de “Intelligente Lockdown”. De rechtspraak zit dicht en alleen de hoogst urgente zaken worden, meest zonder fysieke aanwezigheid, behandeld. Vandaag of morgen beslist het kabinet of dat zo moet blijven. Naarmate deze maatregelen langer duren bekruipt mij meer en meer het gevoel dat dat niet goed is.

Alles draait min of meer door. In de supermarkt sector werken honderdduizenden mensen, de bouwmarkten en andere winkels zijn open en ga zo maar door. Alleen de rechtspraak zit dicht. Dat wringt. Ja, er zijn zekere risico’s, maar die zijn er ook in de supermarkt. In bijna alle winkels zijn maatregelen getroffen. Plexiglazen schermen, linten, vakken, regels, ontsmetting. Dat kan bij de rechtbanken toch ook? Die gebouwen zijn bij uitstek geschikt om afstand te houden. Sterker nog: ook onder normale omstandigheden zit je vele meters van de rechter en de griffier af. Er is, zeker als en geen publiek is, voldoende capaciteit aan bodes en beveiliging om mensen langs verschillende wegen in en uit te laten gaan. Hang in iedere zaal een camera op met een livestreamverbinding zodat ook de openbaarheid is gewaarborgd. Als het in de Action kan (max. 60 mensen naar binnen), kan het in de rechtbanken zeker.

Rechtspraak is wat ons onderscheidt van de beesten. We kunnen dat niet maandenlang plat leggen. Mensen verliezen hun baan, zien hun kinderen niet, hebben geldnood. De rechtspraak is er om dat op te lossen. Dat kan allemaal niet wachten. Al was het maar om eigenrichting te voorkomen. Daarbij komt dat de rechtbanken zoals bekend al jaren onderbemand zijn. We schuiven nu een bult zaken voor ons uit die met duizenden per dag groeit. Wie gaat al die zaken oplossen als de wereld weer enigszins genormaliseerd is? Alle zaken zijn urgent. Maak een plan en open de gerechten!