Observaties

door Jan Vlug, advocaat te Deventer

Coronalessen

De afgelopen weken is er terecht veel gekrakeel geweest over de gang van zaken in strafzaken in Coronatijd. Terechte kritiek over niet functionerende videoverbindingen, timeslots van 45 minuten, advocaten die niet op de zitting mochten komen terwijl de officier dat wel mocht en ga zo maar door. Nu de ergste kruitdamp is opgetrokken en het stof neergedwarreld, kunnen we voorzichtig de balans opmaken of er ook positieve kanten zitten aan die gedwongen innovaties.

Als je advocaat in Deventer of elders buiten de grote steden bent, moet je voor iedere zaak naar een andere stad. Meestal naar Zwolle (68km op en neer), vaak naar Almelo (97 km), Arnhem (87 km) of Zutphen (31 km). Soms ook naar Leeuwarden (269 km) of Assen (260 km). Veel zittingen duren maar kort. De gemiddelde voorgeleiding bij de RC: 20-30 minuten ,raadkamer gevangenhouding: 10-20 minuten, bezwaar tegen de omzetting van een taakstraf: een half uurtje, klaagschrift beslag: 20-30 minuten, beklag tegen een ingevorderd rijbewijs: 20 minuten en een gewone proformazitting waar alleen een opheffings- of schorsingsverzoek wordt gedaan misschien 30 minuten. In uitzonderlijke gevallen duurt het allemaal langer. Dat betekent dat ik “normaal gesproken” 269 kilometer ( bij 100 km/uur plus parkeren, melden en wachten ca. 4 uur) rijd op en neer naar Leeuwarden voor een zitting van ca. een kwartier. De betreffende cliënt wordt (soms al om 6.00 uur) opgehaald in een Penitentiaire Inrichting ergens in het land en wordt vervolgens, meestal via meerdere stops op andere rechtbanken en politiebureaus, aangevoerd en na de zitting vaak pas laat en opnieuw met meerdere stops, weer teruggebracht. Al met al zijn dat dus dagelijks vele honderden ritten van advocaten en de Dienst Vervoer & Ondersteuning. Tienduizenden kilometers, honderden mensuren.

Voor veel van dit soort (met name raadkamer-)zittingen, is bovendien de aanwezigheid van de cliënt en zelfs die van de advocaat niet echt noodzakelijk. Vaak is er alleen een juridische vraag of vraagje aan de orde, soms alleen een feitelijke kwestie. Daar doet onze aanwezigheid weinig toe of af.

In Zwolle (waar alles beter is) doen wij al jaren videoraadkamerzittingen gevangenhouding. Tenminste, als iemand gedetineerd is in de PI Zwolle of de Karelskamp in Almelo. De raadsman/vrouw mag dan kiezen of hij/zij naar de PI gaat om de cliënt bij te staan of dat hij/zij naar de zitting op de rechtbank komt. De verbinding werkt vrijwel altijd prima, het geluid is uitstekend, je kunt je cliënt zien en hij kan jou zien. Wij waren er dus al aan gewend. In sommige gevallen ga je naar de PI (om de hand van de ene cliënt vast te houden) en in andere naar de rechtbank (om de rechters dringend in de ogen te kijken). Daar is nu dus de videozitting vanuit je eigen kantoor bij gekomen en verbindingen met alle Huizen van Bewaring en politiebureaus.

Als je de meeste advocaten voor de Coronacrisis zou hebben gevraagd wat ze van videoverbindingen vonden, hadden ze waarschijnlijk allemaal gezegd dat te verfoeien. Dat is ook wel begrijpelijk, want er gaat uiteraard wat verloren. Zo kun je je cliënt geen schop meer verkopen om te voorkomen dat hij nog meer onzin uitkraamt en ook de bodylanguage gaat goeddeels verloren. Aan de andere kant zijn er ook voordelen, zoals wij in Zwolle ook hebben gezien. Als de omstandigheden en verbindingen goed zijn en je de zaak met je cliënt kunt voorbespreken, blijken advocaten en cliënten als ze er eenmaal aan gewend zijn, veel minder negatief. Veel cliënten hebben weinig zin om de hele dag in de bus te zitten. Anderen zien het vooral als een dagje uit. Het bespaart iedereen veel tijd en moeite. Ook voor de advocaat. Die kan immers op dezelfde ochtend een raadkamer in Leeuwarden, een in Arnhem en een in Zwolle doen en hoeft zijn cliënten dus niet meer met een vervanger op te zadelen. Het bespaart daarnaast CO2, benzine, reistijd- en kilometervergoeding, het vermindert files en de druk op DV&O en de politie en ga zo maar door.

Nu de infrastructuur er is (die was er zonder Corona nooit of pas over 50 jaar gekomen….), moeten wij ons afvragen wat nog normaal is. Of we niet via veilige verbindingen ook verhoren bij kunnen wonen, cliënten kunnen spreken zonder de beperkingen van tijdslimieten, spreekkamerbezetting, en bloktijden. Zonder de ellende van de terugbelverzoeken, bezoekafspraken, Teleonarigheid en ga zo maar door. Zou het niet fantastisch zijn als je desnoods een paar keer per week met een cliënt kunt videobellen?

We zouden kunnen beginnen om na de Coronacrisis op vrijwillige basis (en met een aantal mitsen en maren) de videozitting “erin te houden” en de videoverbindingen uit te breiden naar gesprekken met gedetineerde cliënten. Ik voorspel dat er heel veel advocaten en cliënten zijn die over hun aanvankelijke scepsis heen zullen stappen en zien dat in veel gevallen de nadelen echt niet opwegen tegen de voordelen. Niet voor de cliënt, niet voor de verdediging en niet voor de samenleving.